جوشکاری سازه ها و ورق های فلزی به روش های مختلف
جوشکاری، فرایند اتصال و ساخت یک محصول فلزی با استفاده از فلزات و ترموپلاستیک است. در این روند، از حرارت بالا برای ذوب کردن فلز استفاده می شود. قابل ذکر است که در جوشکاری از ماده ای به نام پر کننده استفاده می شود.
این ماده، حوضچهای از مواد مذاب را تشکیل میدهد که بعد از سرد شدن میتواند اتصالی محکم تر و مقاومتر از فلز پایه به وجود آورد. این حوزه ، بسیار تخصصی بوده و کار کردن در آن مستلزم داشته تجارب واقعا عملی است.
بریدن قطعات فلزی و ماشینی در ضخامتهای مختلف و حساس، یکی از وظایف مهم در صنعت برشکاری است، در صورتی که اتصال قطعات مختلف به یکدیگر برای افزایش استحکام و سرعت عملیات و همچنین کاهش هزینهها از مهمترین اهداف جوشکاری در صنایع مختلف به حساب میآید.
نکتهای که باید به آن توجه داشت این است که در صنعت جوش فلز پایه یا مبنا ذوب میشود و این فرایند با لحیمکاری نرم (سولدِرینگ) یا لحیمکاری سخت (بریزینگ) تفاوت دارد.
در جوشکاری مادهای که وظیفه پر کردن شکاف بین دو قطعه را برعهده دارد را فلز جوش یا فلز پر کننده می نامند. جوشکاری یکی از مهمترین و پرکاربردترین فرایندهایی است که امروزه در صنایع مختلف استفاده می شود.
جوشکاری نقطهای و خطی دو مورد از محبوبترین روشهایی هستند که برای اتصال دائمی قطعات فلزی ورقی مورد استفاده قرار میگیرد.
برای اینکه بتوانیم این حرفه را به بهترین شکل ممکن انجام دهیم باید اطلاعات جامع و کاملی در مورد اتصالات جوشکاری داشته باشیم. به همین منظور قصد داریم در اینجا به بررسی کامل انواع روشهای این صنعت بپردازیم و نکات مهم در این رابطه را توضیح دهیم.
انواع جوشکاری
- جوش قوس الکتریکی: یکی از رایجترین روشهای اتصال قطعات کار می باشد، ایجاد قوس الکتریکی، بین دو الکترود و قطعهی کار بوده که در نتیجه آن حرارت تولید می شود. عوامل موثر در برقراری و تشکیل قوس الکتریکی و ایجاد حرارت عبارتند از: اختلاف پتانسیل دو سر قطب، شدت جریان و مقاومت دو قطب.
- جوشکاری مقاومتی: جوشکاری مقاومتی یکی از روشهای جوشکاری فشاری است. در این روش سطوح اتصال با اعمال حرارت و فشار بهم جوش می خورند. فلزات به دلیل داشتن مقاومت الکتریکی، در اثر عبور جریان برق از آنها، گرم می شوند و به حالت خمیری و حتی به دمای ذوب می رسند. پس از آن، فشار برای آمیخته شدن دو قطعه بهکار میرود.
- جوشکاری حالت جامد: فرایندهای جوشکاری حالت جامد، شامل فرایندهایی است که اتصال فلزات پایه از طریق ایجاد حرارت در آنها تا سطح خمیری شدن و یا به روش های دیگر مانند فشار صورت میگیرد. در این روش، عمل جوش بدون ذوبشدن لبهها انجام میشود. در واقع لبههای تحت فشار با حرارت یا بدون حرارت در همدیگر له میشوند.
- جوشکاری با برق مستقیم(DC): در این نوع جوشکاری جوشی مقاوم تر و توپرتر حاصل میشود و باید اسکلتهای فلزی ساختمانها با همین برق جوش داده می شود.
- جوشکاری با گاز اکسیژن و استیلن (فورجینگ): یکی از اولین روشهای جوش در قطعات است. حرارت لازم در این روش از واکنش شیمیایی گاز استیلن با اکسیژن بوجود میآید. تجهیزات و وسایل اولیه این روش شامل سیلندر گاز اکسیژن و سیلندر گاز استیلن، رگولاتور تنظیم فشار، لوله لاستیکی انتقال دهنده و مشعل جوشکاری است.
کاربردهای تکنولوژیکی جوشکاری
- اتصال: شامل اتصال مواد مختلف که لزوماً همجنس هم نبوده و یا دارای پوشش باشند. به عنوان مثال اتصال ورقها مانند ورق گالوانیزه که تاثیر بسیاری نیز بر قیمت ورق گالوانیزه دارد.
- بازسازی و یا ترمیم معایب قطعات ریختگی و یا ماشینکاری شده
- بازسازی و تعمیر قطعات فرسوده و مستهلک: برخی از قطعات مورد استفاده شده در صنایع مختلف مانند صنعت راهسازی، صنعت نفت، خودروسازی و راهآهن ممکن است در طول زمان دچار استهلاک شوند.
- ایجاد مواضع خاص و با ویژگیهای مورد نظر: در صنعت، قطعاتی ساخته میشوند، که امکان دارد یک بخش از آن مثل سطح یک لبه یا یک بخش خاص از آن قطعه باید خاصیتی جدا از بقیه داشته باشد. سوپاپ دود، بادامک و دریچه سدها مثالی از این قطعات است.
در مجتمع صنعتی آریل جوشکاری سازهها و ورقهای فلزی به روشهای مختلف اعم از جوش برق، آرگون و CO2 زیر نظر متخصصان با تجربه انجام می گیرد.