
پمپ های پلانجری و پیستونی
پمپ پلانجری
در میان انواع پمپ ها ، پمپ های پلانجری را می توان به عنوان پمپ های فشار بالا و قابل اعتماد در بسیاری از کاربردهای صنعتی، به عنوان مثال در کاربردهای تمیز کردن یا در فناوری فرآیند در صنایع شیمیایی یافت.
عملکرد پمپ های پلانجری
پمپ های پلانجر با پیستون حرکت نمی کند، اما دارای یک مهر و موم ثابت در جعبه است. یک پیستون جمع شونده اثر مکش در انتهای مایع ایجاد می کند و دریچه مکش را باز می کند. محیط به انتهای مایع جریان می یابد. سپس پیستون به جلو حرکت می کند. پیستون حجم موجود را از طریق حجم خود جابجا می کند و فشار سیال مورد پمپاژ را افزایش می دهد. دریچه ی مکش مسدود می شود و شیر فشار، مسیر را برای سیال تحت فشار به منطقه فرآیند باز می کند.
حرکت رو به جلو و عقب پیستون به طور مداوم انجام میگیرد و دریچهها را باز و بسته میکند. بسته به کاربرد، این چرخهها تا چند صدبار در دقیقه نیز تکرار میشوند. برای جلوگیری از جریان متناوب سیال از دمپرهای ضربانی سمت مکش و تخلیه استفاده میشود که جریان یکنواخت و کاهش ضربان را تضمین می کند.
چندین پیستون را می توان در یک پمپ به صورت ترکیبی، برای افزایش سرعت جریان و یکنواخت تر شدن جریان استفاده کرد. تعداد پیستون های پمپ، بستگی به طراحی و کاربرد دارد. پیستون ها به صورت هیدرولیکی یا توسط یک میل لنگ با میله های اتصال و پسوندهای متقاطع هدایت می شوند.
اگر چندین پیستون وجود داشته باشند، موقعیتهای زاویهای روی میل لنگ را میتوان به گونهای توزیع کرد که پیکهای فشار در پمپ به صورت تکان خورده باشد.
اجزای پمپ های پلانجری
پمپ های پلانجری از دو قسمت اصلی و مهم تشکیل شدهاند:
- انتهای قدرت
پاور انتها، حرکت چرخشی موتور محرک را به یک حرکت نوسانی به جلو و عقب پیستون تبدیل می کند. برای این منظور، از میل لنگ، شاتون و سر متقاطع استفاده می شود. پیستون ها به سرهای متقاطع متصل می شوند و از طریق جعبه های پر کننده وارد بخش انتهای مایع پمپ می شوند. موتورهای محرک می توانند موتورهای الکتریکی و همچنین موتورهای احتراق داخلی باشند.
انتهای قدرت از مواد ریخته گری مستحکم و مقاوم ساخته میشوند، تا برای استفاده مداوم و سخت آماده باشند.
- انتهای مایع
این قسمت شامل جعبه های پرکننده و محفظه شیر است، که در آن قسمت افزایش فشار محیط ایجاد می شود. اجزای مختلف این بخش با محیط مایع در تماس هستند. محفظه جعبه پر کردن، بلوک سوپاپ و شیرها را از موادی می سازند که با کاربرد و سیالی که پمپاژ می شود، سازگاری داشته باشند.
انتهای مایع از مواد ریختهگری ساده و یا فولادهای ضد زنگ با آلیاژ بالا مانند سوپر دوپلکس یا حتی تیتانیوم ساخته و تولید میشوند.
پمپ پیستون
از جمله پمپهای پرکاربرد که در دسته پمپهای جابهجایی مثبت قرار میگیرد، پمپهای پیستونی است. این نوع از پمپها معمولا درمواردی بکار میرود که نیاز فشار خروجی در بازه 100 تا 1000 بار است (فشار بالا). پمپ پیستونی که از انواع پمپ رفت و برگشتی می باشد را میتوان به عنوان پمپی تعریف نمود که براساس حرکت رفت و برگشتی در امتداد یک خط راست عمل میکند. این نوع پمپ ها را بر حسب احتياج میتوان به طریقی ساخت که فشار زیاد بوجود آورند و یا اینکه فقط عمل انتقال مایعات را بدون ایجاد فشار انجام دهند.
کاربردهای پمپ های پیستونی
کاربردهای معمول پمپ های پیستونی عبارتند از:
- برنامه های تمیز کردن
- مایع سازی زغال سنگ
- فناوری فرآیند برای صنایع شیمیایی و دارویی
- تست فشار
- تولید اوره
- فراهم کردن سطوح
- تولید نفت و گاز
اجزای پمپ پیستونی
پمپهای پیستونی از یک سیلندر، پیستون، شیرهای یک طرفه (یک ورودی و دو خروجی) و نیروی محرکه ساخته میشوند.
نحوه عملکرد این پمپها به گونهای است که افزایش نیروی محرکه، باعث مکش سیال به داخل سامانه میشود و هنگامی که سیال وارد سامانه شد شیر ورودی بسته میشود و با کاهش نیروی محرکه و تشکیل خلاء نسبی در داخل سیلندر، دریچههای خروجی باز و در نتیجه سیال خارج میشود.
تفاوت پمپهای پلانجر با پمپ های پیستون
اندازه ورودی پمپ پیستونی کمتر از طول مسیری است که پیستون درون سیلندر می پیماید، اما اندازه پمپ پلانجری بیشتر از مسافت است که داخل سیلندر می پیماید.
یکی دیگر از تفاوتهای پمپهای پلانجری و پیستونی این است که در پمپ پیستونی از حلقه برای آب بندی پیستون و سیلندر استفاده میشود که این حلقه روی پیستون نصب شده است و با آن حرکت میکند. ولی در پمپ های پلانجری این حلقه روی سیلندر قرار دارد و ثابت است.
پمپ پالانجری کم ظرفیت تر می باشد اما فشار خروجی مایع را افزایش می دهد. در واحدهایی که انتقال مایعات کم حجم و با فشار بالا لازم باشد از پمپ پلانجری استفاده می شود. جریان سیال در این مدل از پمپ ها غیر یکنواخت است و اگر شیر خروجی پمپ بسته باشد نباید پمپ را روشن کرد.
مهمترین تفاوت میان پمپهای پلانجری و پیستونی این است که امکان استفاده از پمپهای پلانجری در فشارهای بالاتر نسبت به پمپ های پیستونی وجود دارد. علت این تفاوت در طول و قطر Piston Rod و Plunger Rod می باشد.

شرکت فنی و مهندسی آریل با بهره گیری از کارشناسان و مهندسین باتجربه در طراحی و ساخت انواع پمپ های پلانچری با فشار کاری بالا و حتی تا دو هزار بار و پمپ های پیستونی، در خدمت صنایع کشور است. این شرکت قطعات اصلی این پمپ ها را با آلیاژ مخصوص تهیه و تولید میکند و در اختیار کارخانجات فولاد ، نفتی ، پتروشیمی و پالایشگاهی و صنایع کشاورزی قرار میدهد.