کاربرد نیتروژن در بسته بندی مواد غذایی

مخزن نیتروژن در صنایع غذایی و بسته بندی

گاز نیتروژن و نیتروژن مایع


نیتروژن مایع بسیار خنک است و می‌تواند برای حفظ و همچنین حمل نمونه‌های بیولوژیکی و جلوگیری از آسیب به آن‌ها استفاده شود.

نیتروژن در طبیعت به صورت گاز است. اما زمانی که سرد می‌شود، در دمای ۲۱۰- درجه به مایع تبدیل می‌شود. آن را به عنوان مایع (LIN) یا (LN2) نشان می‌دهند؛

اما جالب توجه است که حمل نیتروژن مایع بسیار سخت است. نیتروژن مایع کریوژنیزه می‌شود و در صورت دستکاری بلافاصله بافتش می‌شکند. از این رو حمل کننده‌های ویژه‌ای برای نگهداری و توزیع آن‌ها وجود دارد.

تولید صنعتی این گاز عمدتاً از طریق تقطیر هوا انجام می شود. البته واکنش های آزمایشگاهی مانند احتراق محلول های نیتریت آمونیوم و اکسایش آمونیاک با اکسید های داغ  مس و آب بروم نیز منجر به تولید این گاز می شوند.

کاربردهای نیتروژن

این گاز کاربردهای فراوانی در صنعت دارد از جمله در صنایع شیمیایی برای تولید کود، نیتریک اسید، نایلون، رنگ ها و مواد منفجره از آن استفاده می کنند.

برای تولید هر کدام از این محصولات به نیتروژن نیاز است تا با هیدروژن واکنش داده و آمونیاک ساخته شود.

با توجه به خصوصیات شیمیایی و فیزیکی این گاز, در بسته‌بندی موادغذایی که به صورت کنسرو , بطری , شرینک و یا حتی به صورت بسته‌بندی‌های فله‌ای انجام می‌شود، استفاده‌ی گسترده‌ای دارد.

در مورد کپسول کردن، یعنی موادی که به صورت کپسول باید بسته‌بندی شوند مورد استفاده های خاصی دارد. بسته به نوع مواد و محصولی که شما در آن بسته‌بندی می‌کنید،

ممکن است وظیفه‌ی نیتروژن تنظیم کردن اتمسفر آن محیط باشد یا وظیفه‌ی خارج کردن کامل اکسیژن از آن محیط را داشته باشد.

یعنی یا باید اکسیژن را کامل از محیط خارج کنید ، یا باید اکسیژن و میزان اکسیژنی را که ممکن است آن ماده ی غذایی نیاز داشته باشد برای مدت زمان ماندگاری مشخصی تنظیم کنید. درواقع اکسیژن را در آن درصد مورد نظر در آن محیط تنظیم کنید.

برای تنظیم کردن ممکن است درصدی از این گاز و یک مقدار مشخص از اکسیژن لازم باشد در آن محیط وجود داشته باشد. بنابراین در بسته‌بندی های مختلف، بالانس کردن گاز بسته‌بندی برای نگه داشتن کیفیت آن ماده، نیتروژن کاربرد اصلی را دارد.

 کاربرد نیتروژن مایع در نوشیدنی و خوراکی

شاید یکی از مهم‌ترین کاربردهای این گاز، استفاده از ویژگی‌های این عنصر برای سردسازی است. نیتروژن مایع اغلب به عنوان خنک‌کننده استفاده می‌شود. از آن برای ذخیره اسپرم‌ها، تخم‌ها و دیگر سلول‌هایی که برای تحقیقات پزشکی و تکنولوژی نیاز است، استفاده می‌شود. نیتروژن مایع همچنین برای فریز کردن سریع مواد غذایی IQF و کمک به حفظ رطوبت، رنگ، طعم و ساختار آن‌ها استفاده می‌شود.

نیتروژن مایع به عنوان یک عامل برودتی اصلی در صنعت خنک‌‌سازی، سرمایش و انجماد مواد غذایی به کار می‌رود. به دلیل دمای بسیار پایین این گاز، منجمد سازی

از طریق قرار دادن مواد در نیتروژن مایع سریع‌ترین راه شناخته شده برای تهیه‌ بسته‌های غذایی “IQF” یا «بسته‌های غذایی منجمد انفرادی» است. نیتروژن مایع نقش اصلی در جلوگیری از فساد، تغییر رنگ و تخمیر مواد غذایی دارد به همین دلیل سیستم بسته‌بندی در اقتصاد خرد و فروشگاهی را بهبود بخشیده‌ است.

کاربرد نیتروژن در موادغذایی و میوه

نیتروژن مایع همچنین نقش اصلی در جلوگیری از فساد، تغییر رنگ و تخمیر مواد غذایی را بازی می‌کند و به همین دلیل سیستم بسته‌بندی در اقتصاد خرد و فروشگاهی را بهبود بخشیده‌ است.

در صنعت غذا این گاز برای جلوگیری از فساد با اکسیژن یا از طرق قارچ و حشرات مورد استفاده قرار می گیرد. ویژگی خنثی بودن گاز آن را برای بسیاری از کاربردهایی که نیاز به یک گاز پوششی دارند مناسب ساخته است. 

پوشش دهی با گاز نیتروژن برای محافظت از مایعات و جامدات قابل اشتعال و انفجار از تماس با هوا مناسب است.

کاربرد نیتروژن در بستهبندی موادغذایی

کار مهمی که این گاز در بسته‌بندی مواد غذایی انجام می‌دهد ، خارج کردن گاز اکسیژن از محیط قبل از بسته‌بندی است. اکسیژن ممکن است باعث خرابی و فاسد شدن مواد غذایی شود اما از پارامترهای بسیار مهم دیگری که باعث خرابی بعضی از مواد غذایی می شود رطوبت است.

نیتروژن در بسته بندی مواد غذایی

وقتی نیتروژن در بسته‌بندی موادغذایی تزریق می شود علاوه بر اینکه اکسیژن را از محیط خارج می کند ( در واقع جایگزین گاز اکسیژن می شود).

وجود این گاز در بسته‌بندی محصولات و خوراکی‌ها به ویژه انواع اسنک‌ها باعث میشود تا میزان اکسیژن در بسته‌بندی ها به زیر یک درصد کاهش پیدا کند و همین امر فساد ناشی از باکتری های هوازی و اکسیداسیون در بسته‌بندی ها را به تاخیر می‌اندازد.

استفاده از این گاز باعث می شود مدت ماندگاری محصولات بیشتر شود و علاوه بر سلامت غذا، شکل و ظاهر زیبای محصول نیز ماندگارتر می‌شود.

کاربرد گاز نیتروژن در خشک کردن دانه های خوراکی

نیتروژن در خشک کردن دانه های خوراکی

چون نقطه ی شبنم گاز نیتروژن منفی ۶۹ درجه فارنهایت است بنابراین انتخاب ایده آلی است برای خشک کردن دانه‌های کشاورزی از جمله گندم , جو و سایر محصولاتی که نیاز هست به صورت خشک استفاده شود.این خشک کردن باعث ماندگاری بیشتر دانه‌ها و حفظ کیفیت آنها میگردد, هر چه کیفیت بذر بیشتر باشد در نتیجه محصول تولیدی از نظر کیفی و کمی بیشتر خواهد شد.

کاربرد نیتروژن در صنعت تولید و نگهداری میوه

یکی دیگر از کاربرد های وسیع گاز نیتروژن در صنعت تولید و نگهداری میوه است.

نیتروژن در تولید و نگهداری میوه ها و سبزیجات

نیتروژن مصارف بسیار وسیعی در صنایع غذایی و کشاورزی دارد, به طوری که شما میتوانید در یک محیط بسته برای مثال در یک کانتینر یا یک انبار ، برای کنترل کردن اتمسفر آن محیط ، با استفاده از تزریق گاز نیتروژن مورد نیاز در آنجا میوه انبار کنید و ماندگاری آن را طوری تنظیم کنید که در زمان مورد نظر شما میوه برسد و یا جلوی رسیده شدنش گرفته شود و تحت کنترل خودتان باشد.

کاربرد نیتروژن در بسته‌بندی نوشیدنی‌ها در بطری

با تزریق این گاز به درون مایعات، برای حذف ترکیبات فرار ناخواسته از جمله ترکیبات آلی فرار مفید که گاهی جهت انجام الزامات مربوط به حذف نا خالصی‌ها ضروری می‌باشد.

نیتروژن در نوشیدنی ها

با توجه به خصوصیات شیمیایی و فیزیکی موجود در گاز نیتروژن, در بسته‌بندی موادغذایی که به صورت کنسرو , بطری , شرینک و یا حتی به صورت بسته‌بندی‌های فله‌ای انجام می‌شود و یا در مورد این کپسول کردن  یعنی موادی که به صورت کپسول باید بسته‌بندی شوند مورد استفاده های خاصی دارد.

تاثیر نیتروژن در انجماد مواد غذایی

از جمله مزایای  این گاز می توان به کاربرد آن در  صنعت غذایی اشاره کرد. برای استفاده در صنعت تهیه و آماده سازی غذاهای آماده، از جمله انجماد، بسته‌بندی،

مخلوط کردن و…..از این گاز می‌توان برای پردازش غذاها از جمله گوشت، مرغ، غذاهای دریایی، میوه‌ها، سبزیجات، ماکارونی، محصولات لبنی، غذاهای نیمه آماده استفاده کرد.

نیتروژن در انجماد موادغذایی

نقش نیتروژن در صنعت غذایی را می توان در انجماد برودتی (یعنی در دمای بسیار پایین) نقشی تعیین کننده دانست. در انجماد برودتی نوعی انجماد است که منجر به کوچکتر شدن حجم مواد می شود. برتری این نوع انجماد به این دلیل است که کاهش وزن محصول غذایی ناشی از کم آبی است تا  نسبت به انجماد سنتی که کیفیت غذا پایین تر از حد استاندارد بود .

وجود نیتروژن مایع در بسته‌بندی موادغذایی باعث کاهش وزن محصول شده و با افزایش چشمگیر در سرعت انجماد، از بروز آسیب‌های ناشی از انجماد آرام در محصول جلوگیری می‌کند.

کاربردهای دیگر نیتروژن در صنعت غذایی

  • از نیتروژن می تواند برای فرآوری طیف گسترده‌ای از غذاها ، از جمله استفاده شود میوه هایی مثل زغال اخته و بستنی نیتروژنی استفاده کرد.
  • در کاربردهای پوششی صنعت غذایی، دمای پایین نیتروژن مایع  اجازه می‌دهد تا به طور جداگانه محصولات منجمد سریع (IQF) را در سس‌ها احاطه کند.
  •  در حین آسیاب کردن ، استفاده از نیتروژن مایع باعث می‌شود گرمای اصطکاکی از بین یرود و باعث بهبود کارایی آسیاب‌ها شود.
  • همچنین مانع از بین رفتن عطر و طعم و مواد معطر در غذا می‌شود مواد افزودنی ، مواد تشکیل دهنده و غذاهای کاربردی.
  • تجهیزات ویژه را می توان با نیتروژن مایع همراه کرد برای کمک به منجمد کردن مواد غذایی IQF و غیر IQF ، انجماد پوسته، سرد کردن، مخلوط کردن و….
  • صرف نظر از تجهیزات مورد نیاز از این گاز می توان در عملیات پردازش موادغذایی استفاده کرد.


مخازن نیتروژن مایع آریل صنعت سپاهان

گروه صنعتی آریل طراحی و تولید و فروش مخازن نیتروژن مایع را با بهره گیری از کادری متخصص و با تجربه و تجهیزات مدرن با استانداردهای جهانی و قابل رقابت با نمونه های داخلی و خارجی به بهترین کیفیت و با قیمت مناسب در بازار عرضه میکند.

قیمت نیتروژن مایع بالا است و علاوه بر آن به منظور جلوگیری از خطرات و هدر رفت منابع در دراز مدت خرید مخزن با کیفیت را می توان بسیار مقرون بصرفه تر از نوع بی‌کیفیت و ارزان‌تر دانست.

آنچه در ساخت همه مدل مخازن کرایوژنیک گازهای صنعتی مایع مشاهده می کنید، جنس آن است. خلوص مواد مصرفی در هر مخزن نقش مهمی در قیمت مخزن دارد. این تانک ‌ها قابلیت نگهداری نیتروژن مایع را در طول مدت یک سال دارند، به همین جهت می ‌توانند بسیار کاربردی و مفید باشند. خلوص مواد مصرفی بر قیمت مخزن و نیز میزان رسانایی آن تاثیر مستقیم دارد. در صورت نشتی، نیتروژن مایع سریعا تبخیر می‌شود و خطرات زیادی برای انسان و جانداران در آن محیط به وجود می آید.

مخزن نیتروژن مایع