روشهای مختلف عملیات حرارتی به فرآیندهایی گفته میشود که در آن فلزات در حالت جامد و بدون تغییر شکل جهت رسیدن به خواص مطلوب در حالت کنترل شده گرم و بعد از آن سرد میشوند. تقریبا اکثر فلزات قابلیت انجام عملیات حرارتی را دارند و واکنش آن ها به این عملیات متفاوت است.
عملیات حرارتی یکی از عواملی می باشد که باعث تولید و کاربرد فولاد در صنعت شده. بسیاری از آلیاژ های غیر آهنی را می توان از طریق عملیات حرارتی به مقاومت بالاتری رساند. دمایی که در آن فولادها را در عملیات حرارتی قرار می دهند دمای بیش از 723 درجه است. خواص مکانیکی از جمله سختی فولاد ها در طی عملیات حرارتی تغییر می کند.
انواع روش های مختلف عملیات حرارتی
- کربندهی سطحی
- آنیلینگ – آنیل کامل
- نرمالیزاسیون
- کوئنچ و تمپر کردن
مراحل فرآیند عملیات حرارتی
به زبان ساده ، عملیات حرارتی فرآیند گرم کردن فلز ، نگه داشتن آن در آن دما برای مدت معین و سپس سرد کردن مجدد آن است. در طی این فرآیند به دلیل قرار گیری قطعه در دمای بالا، ریز ساختار آن دچار تغییراتی می شود که در نهایت موجب تغییرات در خواص مکانیکی ماده می گردد. نتیجه و خواص نهایی به عوامل مختلفی بستگی دارد، که این عوامل شامل زمان گرم شدن فلز، زمان نگهداری فلز در دمای مشخص، آهنگ سرد شدن فلز، شرایط محیطی و غیره می باشد.
تعیین این پارامتر ها به روش عملیات حرارتی، خواص مورد نیاز، نوع فلز و اندازه قطعه بستگی دارد. در طی این فرآیند، خصوصیات فلز تغییر خواهد کرد. از جمله این خصوصیات می توان به مقاومت الکتریکی، مغناطیس، سختی، استحکام، شکل پذیری، چقرمگی و مقاومت در برابر خوردگی اشاره کرد.
کاربرد روش های مختلف عملیات حرارتی بر روی فلزات
- همگن سازی آلیاژهای فلزات ریخته شده برای بهبود کارآیی گرم آن ها
- نرم کردن فلزات قبل و در حین عملیات پردازش گرم و سرد
- تغییر ساختار آن ها به گونه ای که به خواص مکانیکی مطلوب برسد.
- تغییر شیمی سطح یک ماده با پخش کربن، نیتروژن و سایر مواد گازی یا جامد در سطح
در واقع روش های مختلف حرارتی بر روی فلزات باعث ایجاد سختی سطح مشخص و برای بهبود مقاومت در برابر سایش، خستگی و خوردگی استفاده می شوند.
گروه صنعتی آریل، روشهای مختلف عملیات حرارتی بر روی فلزات از جمله (انیل، نرماله، تمپرینگ، کوئینچ،…) را زیر نظر متخصصین با تجربه با بهترین متد و کیفیت انجام میدهد.