مخازن اکسیژن مایع و نیتروژن مایع در برشکاری
برشکاری فلزات
روش های بسیاری برای برشکاری مقاطع فلزی وجود دارد که یکی از این روش ها استفاده از دستگاه برشکاری هوابرش است. هوابرش به منظور برشکاری به وسیله هوا یا اکسیژن است که با گاز مخلوط می شود.
اکسیژن و نیتروژن در صنعت برشکاری
در فرایند برشکاری به روش گازی و قوس پلاسما از اکسیژن استفاده می شود. تفاوت روش گازی و پلاسما این است که در روش پلاسما تولید حرارت بیشتر اتفاق میافتد که این اتفاق جهت برشکاری تمام فلزات قابل استفاده است ولی کاربرد اصلی آن، برشکاری فلزات غیر آهنی و فولادهای زنگ نزن میباشد.
دستگاه های برش لیزر فلز که از روشهای فوق بهره میگیرند برای تولید شعله و حرارت از گاز اکسیژن (و یا نیتروژن به عنوان گاز کمکی) استفاده میکنند. فلزهای ضخیم، آلومینیوم و حتی مس به کمک اکسیژن، برشکاری میشوند.
میزان خلوص گاز مورد استفاده در این صنعت نقش بسزایی در کیفیت برش دارد. در مورد گاز نیتروژن خلوص پایین منجر به زرد شدن لبه های محل برش می شود که ناشی از اکسید شدن فلز میباشد. نیتروژن به طور کلی هنگام برش فلزات ضد زنگ یا آلومینیوم به منظور دستیابی به کیفیت بهتر استفاده می شود.
خطرات احتمالی استفاده از کپسول گاز اکسیژن و نیتروژن در برشکاری
رفتار اکسیژن با هوا، هوای فشرده، نیتروژن و دیگر گازهای خنثی متفاوت است.
اکسیژن بسیار واکنشپذیر است. اکسیژن خالص که بصورت فشرده در سیلندر ذخیره میشود شدیداً با بعضی از مواد مانند روغن و گریس واکنش میدهد. سایر مواد ممکن است در مجاورت اکسیژن دچار حریق خود به خودی شوند.
عوامل اصلی که می تواند موجب حریق و انفجار در هنگام استفاده از کپسول اکسیژن گردند، به شرح ذیل میباشد:
- بالاتر رفتن میزان اکسیژن در محیط بواسطه نشت از تجهیزات
- استفاده از موادی که با اکسیژن سازگار نیستند.
- استفاده از اکسیژن در تجهیزاتی که برای کار با اکسیژن طراحی نشدهاند.
- بهرهبرداری نادرست از تجهیزات حاوی اکسیژن
انفجار در کپسول اکسیژن
این کپسولها به دلیل فشار بالای گاز درون آنها میتوانند همچون یک بمب متحرک بوده و عدم رعایت نکات ایمنی، عواقب جدی و جبران ناپذیری میتواند به همراه داشته باشد.
نیتروژن در منفی ۱۹۶ درجه مایع است. بنابراین در تبادل با حرارت بیرون حتی در شدیدترین سرمای زمستان مثلا سیبری یا قطب را در نظر بگیرید که منفی ۶۰ درجه میباشد اختلافی متجاوز از ۱۳۰ درجه داریم . بنابراین هر سرمایی باشد بلافاصه در آن محفظه تبدیل به گاز خواهد شد. تبدیل شدن به گاز هم در صورتی که خروجی وجود نداشته باشد به معنی ازدیاد فشار است .
در نتیجهی بالا رفتن فشار بسته به تحمل آن ظرف، اگر ظرف برای این مصارف تهیه نشده باشند ( که حتما یک ظرف پلاستیکی برای این مورد طراحی نشده است ) در نهایت گسستگی ظرف رخ میدهد و این گسستگی ( انفجار ) علاوه بر آسیبی که به محیط اطراف خواهد زد، مقدار کنترل نشدهی این سرما در صورتی که با پوست شما تماس پیدا کند باعث سوختگی شدید میشود.
معایب استفاده از کپسول اکسیژن
1- خلوص اکسیژن
خلوص گاز اکسیژن گرید صنعتی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و بایستی حداقل 99.5% باشد. در کپسول گاز اکسیژن میزان خلوص گاز برابر با 99.5% است.
اکسیژن مورد استفاده برای برش باید خلوص 99.5% یا بالاتر داشته باشد. خلوص کمتر باعث کاهش راندمان عملیات برش میشود. به عنوان مثال، کاهش 1% در خلوص اکسیژن به 98.5% منجر به کاهش سرعت برش تقریباً 15% میشود و افزایش حدود 25 درصدی در مصرف اکسیژن برش را در پی دارد. سرعت برش و کیفیت لبه برش در درجه اول با خلوص جریان اکسیژن تعیین میشود.
2- حمل و جابه جایی کپسول
3- خطر انفجار کپسول و صدمات ناشی از آن
4- بررسی دوره ای تمامی اتصالات مورد استفاده در کپسول اکسیژن همچون رگلاتور گاز، شیلنگ
5- مکان نگهداری و استفاده از مخازن باید ایمن و به دور از روغن و مواد اشتعال زا باشد.
6- در صنایعی که میزان مصرف بالای گاز دارند این کپسولها فضای زیادی از واحد صنعتی را در برمیگیرد.
7- عدم لوله کشی برای استفاده از این گاز در قسمتهای مختلف و به تبعیت از آن جابه جایی مدام این کپسولها
8– تمام شدن سریع گاز موجود در کپسولها و شارژ روزانه کپسول در واحدهای صنعتی که مصرف بالایی دارند.
9- زمان بر بودن و هزینه بالای شارژ کپسولها
تاثیر خلوص اکسیژن بر کیفیت کار
بیشترین میزان حجم استفاده از کپسول های اکسیژن، در صنعت برشکاری دیده میشود بنابراین دو پارامتری که برای در نظر گرفتن این کپسولها بسیار مهم است: خلوص گاز اکسیژن و مقدار حجم مصرفی است. مهمترین آن خلوص گاز اکسیژن است. هر چه خلوص بالاتری داشته باشید کیفیت برش بهتر خواهد شد.
هر چه خلوص اکسیژن بالاتر از ۹۹ درصد باشد کیفیت برش شما بهتر خواهد شد، پیشنهاد ما برای برش با کیفیت خوب، استفاده از اکسیژن با خلوص 99.5 درصد در کمترین حالت است , اگر چه ۹۹ درصد هم کار را پیش میبرد اما پیشنهاد خلوص 99.5 درصد به این علت است که در برشکاری های لیزری و برشکاری های برنامه ریزی شده که دستگاه های لیزری این کار را انجام میدهند این خلوص از اکسیژن برای استفاده در این دستگاه ها بسیار عالی میباشد.
مخازن کرایوژنیک جایگزین کپسول اکسیژن
این مخازن که تحت عنوان مخازن فراسرد نیز شناخته می شوند، به منظور نگهداری میعانات گازی تحت فشار از قبیل اکسیژن و نیتروژن در دمای بسیار پایین استفاده میشود. این مخازن از دو تانک کلی تشکیل شدهاند، به طوری که یکی از آنها درون دیگری قرار گرفته است.
تانک درونی این مخازن از جنس استنلس استیل و تانک بیرونی آن اغلب از جنس فولاد کربنی طراحی و ساخته می شود.
دمای مناسب و به کار گرفته شده در مخازن اکسیژن مایع و نیتروژن مایع در بالاترین و پایین ترین حالت خود رقمی ما بین ۵۰ تا ۱۹۶- درجه سانتی گراد می باشد. گازهای عنوان شده در فشار کاری 20-15-10 و…( بار) قابل نگهداری و ذخیره در این مخازن می شوند.
حجم و ظرفیت هر یک از انواع مختلف آن بسته به نیاز مصرف کنندگان و صنایع، متفاوت می باشد. در رابطه با مخزن کرایوژنیک ثابت این گونه می توان بیان کرد که با توجه به نیاز مشتری این مخزن دارای ظرفیت ۲ تن الی ۵۰ تن در دسترس مشتریان قرار می گیرد. علاوه بر آن فشار اعمال شده بر روی مایعات به نحوی با توجه به ظرفیت مخزن کرایوژنیک متفاوت می باشد.
مزایای استفاده از مخازن اکسیژن مایع و نیتروژن مایع در برشکاری
با توجه به رشد روزافزون مصرف محصولات کرایوژنیک در صنایع مختلف، امروز شاهد آن هستیم که این تکنولوژی به عنوان دانش و کالای استراتژیک محسوب میشود و اغلب صنایع به خصوص برشکاری، بنا به دلایل ذیل ترجیح می دهند که تا حد امکان از امکانات اختصاصی تولید و یا دستکم انباشت در ظرفیت بالا بهره ببرند:
- قیمت: هزینه شارژ مخزن کرایوژنیک به طور میانگین نصف قیمت شارژ کپسول است.
- تعویض و حمل: مخازن کرایوژنیک یک بار در محل نصب می گردند و با استفاده از ماشین های حمل در بازه طولانی تر (1 تا 2 بار در ماه) شارژ می گردند، این در صورتی است که کپسول ها عمدتا” به صورت روزانه یا هفتگی حمل و شارژ می گردند.
- تعمیرات و نگهداری: کپسول ها به لحاظ ایمنی بدنه و متعلقات آن باید به صورت دوره ای تست شوند که این امر در مخازن ثابت وجود ندارد.
- فشار کاری: فشار کاری مخازن بر حسب نوع کارکرد تنظیم می گردد و این فشار ئر حدود 10 الی 20 (بار) می باشد ولی کپسول ها با فشار های 120 بار تا 200 (بار) پر می شود که این خود به معنای ریسک بالای کار با آنها است.
- عمر عملکرد بالا (بیشتر از 30 سال)
- نیاز به برق و راه اندازی ندارد
- بدون ایجاد سر و صدا
- خلوص بالای 99 درصد
- بدون نیاز به اپراتور و…
مزایای مخازن کرایوژنیک شرکت فنی و مهندسی آریل صنعت سپاهان
یکی از مهم ترین مزایای سفارش و خرید مخازن کرایوژنیک از شرکت آریل صنعت،کیفیت رقابتی آن نسبت به نمونههای داخلی و خارجی آن می باشد. علاوه بر مشاورهای پیش از سفارش و خرید، ساخت، نصب و راه اندازی انواع مخازن کرایوژنیک توسط گروه صنعتی آریل انجام می شود. این شرکت همچنین مفتخر است خدمات پس از فروش مخازن کرایوژنیک را نیز برای نمامی مشتریان خود به انجام برساند.
برای اطلاع از قیمت مخازن کرایوژنیک در ابتدا باید در نظر داشته باشید که برای چه صنایعی و با چه میزان مصرف قصد خرید مخزن کرایوژنیک دارید. مخازن کرایوژنیک دارای انواع مختلف می باشد. این مخازن بر اساس ظرفیت مورد نیاز استفاده، فشار کاری مورد نیاز و سیال نگهدارنده به چند دسته ی مشخص تقسیم می شوند.
برای اطلاعات بیشتر با کارشناسان آریل صنعت در ارتباط باشید.